Vakantie! Wij zijn gesloten van 26-7-’24 t/m 24-8-’24. U kunt in deze periode gewoon uw bestelling plaatsen of prijsaanvraag indienen.
Vanaf maandag 26-8-’24 staan wij weer voor u klaar!

 

Vakantie! Wij zijn gesloten van 26-7-’24 t/m 24-8-’24.
U kunt in deze periode gewoon uw bestelling plaatsen of prijsaanvraag indienen.
Vanaf 26-8-’24 staan wij weer voor u klaar!

Veelgestelde vragen

Bent u zich aan het oriënteren voor de aanschaf of het vervangen van uw lichtstraat? Op deze pagina vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen. Heeft u een andere vraag? Neem gerust contact met ons op!

Oriëntatie:

Hoe kies ik de juiste lichtstraat?

Een veelgestelde én belangrijke vraag!
Onderstaande punten kunt u meenemen bij het kiezen van de juiste lichtstraat:

Grootte:
Hoe groot is het dak? En hoeveel natuurlijk daglicht wilt u binnen laten? Bepaal afhankelijk daarvan de grootte en het model van de lichtstraat.

Model:
Op een plat dak geeft een lessenaarsdak een hele fijne lichtopbrengst, een zadeldak nog meer en een schilddak de meeste lichtopbrengst. Voor een schuin dak is een lichstraat in de dakkap een mooie optie.

Standaardmaat of maatwerk:

  • Moet de dakopening nog worden gerealiseerd? Dan is een standaardformaat, te vinden in onze webshop, een goede optie! Een standaardformaat is in verhouding voordeliger en sneller leverbaar als een maatwerk lichtstraat.
  • Is er een bestaande dakopening en wilt u deze maat aanhouden? Dan is een maatwerk lichtstraat voor u de beste keuze.

Kleur:
Zwart, antraciet, wit, of.. ? Welke kleur vindt u het mooist voor de aluminium profielen aan de buitenzijde van de lichtstraat? En misschien nog wel belangrijker: in welke kleur mogen we de binnenzijde van de lichtstraat spuiten?

Beglazing:
Verdiept u zich erin welke dagbeglazing de beste keuze is voor uw woon- of werkomgeving.

Begroting:
Afhankelijk van uw budget kiest u:

  • Een standaardmaat (in verhouding voordeliger) of een maatwerk lichtstraat
  • Een schilddak (prachtig; tegelijk het duurste model) of een lessenaarsdak (de voordeligste)
  • Een grote of juist een wat bescheidenere lichtstraat (vanaf de grootte van een lichtkoepel)

Duizelt het u vanwege de keuzemogelijkheden? Begrijpelijk, want er zijn verschillende opties in modellen, kleuren, maten, posities en beglazingen. Neem daarom, voordat u overgaat tot bestellen, gerust contact met ons op. Wij voorzien u graag van passend advies om te bepalen welk opties in uw woon- of werkomgeving de juiste zijn.

Kan een lichtstraat in een beton dak worden geplaatst?

Ja, ook in een betondak of kanaalplaat vloer kan een lichtstraat worden geplaatst. Benieuwd naar de kosten? Vraag een offerte aan.

Kan een lichtstraat in een schuin dak?

Ja, ook een lichtstraat in een dakkap of schuin dak is mogelijk.  Bij dit type lichtstraat loopt het glas in dezelfde hoek mee als het dak wat zorgt voor een ruime lichtinval. U kunt zelf de grootte van het glas bepalen. Vraagt u hiervoor een offerte aan.

Kan er een lichtstraat geplaatst worden op mijn dak?

Vrijwel in ieder plat dak (zowel van hout als van beton) kunnen wij een lichtstraat plaatsen. U heeft keuze uit diverse modellen in standaardmaten (te vinden in onze webshop) of voor u op maat gemaakt.

Wilt u een lichtstraat in een dakkap of schuin dak? Ook dat is mogelijk! Bij dit type lichtstraat loopt het glas in dezelfde hoek mee als het dak. U kunt zelf de grootte van het glas bepalen. Vraagt u hiervoor een offerte aan.

Welke modellen lichtstraten zijn er?

Woutlichtstraten produceert de volgende modellen: Lessenaarsdak, zadeldak, schilddak of lichtstraat in de dakkap.

Een Lessenaarsdak lichtstraat is vierkant of rechthoekig van vorm, waarbij het glas afloopt naar één zijde. Dit heeft als voordeel dat er nooit water op blijft staan. Dit model lichtstraat is door zijn slanke vorm uitstekend toe te passen op elk plat dak. Denk aan een aanbouw, uitbouw, carport, veranda, overkapping, bedrijfspand of schoolgebouw. De lichtstraat kan op 2 manieren worden geplaatst:

  • Vrijstaand op het dak: Het voordeel daarvan is dat u vrije lichtinval heeft. Ook heeft u bewegingsruimte op het dak, rondom uw lichtstraat, wat handig kan zijn tijdens het reinigen van de lichtstraat of bij (schilder)werkzaamheden aan uw andere kozijnen.
  • Tegen de gevel (bestaande muur). Dit kan goed worden toegepast op een ondiepe uitbouw. Let op: u kunt niet rondom uw lichtstraat lopen!

Een zadeldak lichtstraat is zeer gewild door de strakke en chique vorm. Deze lichtstraat bestaat uit 2 zijden van glas, die schuin aflopen vanaf de nok. Dit model is geschikt om in het midden van een plat dak te plaatsen. Daardoor levert de lichtstraat naar binnen toe een optimale lichtopbrengst op en naar buiten toe vrij zicht.

Een schilddak lichtstraat is dé perfecte oplossing voor een maximale lichtopbrengst. Dit rechthoekige model, ook wel een zadeldak met wolfseinden genoemd, bestaat uit 4 zijden van glas die schuin aflopen vanaf de nok. Er bevinden zich rechthoekige of vierkante ramen in het midden van de lichtstraat en driehoekige ramen aan de uiteinden van de lichtstraat waardoor het geheel een ambachtelijke, exclusieve en luxueuze uitstraling heeft. Ook deze lichtstraat is geschikt om in het midden van uw platte dak te plaatsen.

Heeft u een schuin dak en vraagt u zich af of daar een lichtstraat geplaatst kan worden? Uiteraard! Woutlichtstraten plaatst geheel op maat gemaakte lichtstraten in een hellend pannen-, bitumen- of zinken dak. Bij dit model loopt de lichtstraat, met 1 of meerdere glasvlakken, in dezelfde hoek mee als het dak. De lichtstraat zorgt voor meer natuurlijk licht in uw ruimte wat bijdraagt aan uw wooncomfort en productiviteit. Ook geeft het uw ruimte een ruime, luxe en unieke uitstraling. U kunt zelf de grootte van het glas bepalen. Interesse in een lichtstraat in de dakkap? Vraagt u hiervoor een offerte aan.

 

Hoeveel ruimte heeft een lichtstraat nodig?

Het model en de grootte van de lichtstraat bepalen in grote mate de benodigde ruimte. Meet zorgvuldig de beschikbare ruimte op het dak en kies een lichtstraat die past binnen deze afmetingen. We adviseren om aan de buitenzijde rondom de lichtstraat 50cm vrij te houden. Op deze wijze kan de dakbedekking op de juiste wijze worden aangebracht en kunt u zelf de lichtstraat op een prettige wijze schoonhouden.

Twijfelt u over het model en grootte van de lichtstraat? Neem contact met ons op, zodat we u kunnen voorzien van passend advies!

Heeft Woutlichtstraten een showroom?

Zeker! Van harte welkom om ons, op afspraak, een bezoek te brengen zodat u de  verschillende modellen, kleuren en beglazingsmogelijkheden kunt ervaren. Benieuwd hoe de productie van een lichtstraat in z’n werk gaat? Neem een kijkje in onze werkplaats! 

Kan ik advies op locatie krijgen?

Allereerst vult u ons offerteaanvraagformulier in. Een volledig ingevuld formulier geeft ons veel informatie. U geeft ons daarin onder andere informatie over de constructie en hebt de mogelijkheid om foto’s van de bestaande situatie mee te sturen. Aan de hand hiervan kunnen wij een goede beoordeling maken van uw situatie.

Wanneer we met elkaar besluiten het project aan te gaan, komen wij graag op locatie om met u mee te denken, van passend advies te voorzien en de lichtstraat in te meten.

Ik heb een oude lichtstraat die ik wil vervangen. Wat nu?

Wellicht klaart u zelf de klus of neemt u een aannemer in de arm. Maar wist u dat Woutlichtstraten ook ontzorgt van A-Z? Van het demonteren en afvoeren van de oude lichtkoepel of -straat en het monteren van de nieuwe lichtstraat tot het aansturen van de dakdekker, elektricien en/of stukadoor. Op deze wijze heeft u te maken met maar 1 aanspreekpunt en houdt u overzicht op 1 duidelijke offerte. Daarnaast volgen de werkzaamheden zich in vlot tempo op zodat u vaak al binnen enkele dagen tot een week klaar bent.

Meteen uw gehele dak renoveren? Ook dat behoort tot onze mogelijkheden!

Wat kost een lichtstraat?

Standaardformaat
De totaalprijs van een standaardformaat lichtstraat heeft u direct inzichtelijk op onze website. Klik daarvoor boven in de menubalk op het gewenste model lichtstraat; lessenaarsdak (vrijstaand of tegen de gevel), zadeldak of schilddak. Vervolgens op de juiste afmeting en de rest wijst zichzelf.

Maatwerk
Aan de hand van uw specifieke behoeften en omstandigheden maken wij vrijblijvend een offerte voor u op, zodat u duidelijk zicht heeft op de kosten. 

Onze lichtstraten

✔ Productie in eigen beheer
✔ Elke afmeting mogelijk
✔ Uit voorraad leverbaar
✔ Scherpe offertes op maat
✔ Showroom in Hoevelaken
✔ Inmeetservice
✔ Bezorging op locatie
✔ Montage in geheel Nederland
✔ Eén vast aanspreekpunt

Productinformatie:

Waaruit bestaat een prefab lichtstraat?

Bij het bestellen van een prefab lichtstraat ontvangt u het mahonie hardhouten frame als 1 deel geleverd. Deze hoeft enkel nog te worden vastgeschroefd op de ringbalk, waarna de opstand wordt ingeplakt. Daarnaast ontvangt u de losse dakbeglazing (hellingshoek 9 graden) en een pakket aluminium profielen. Alles is reeds voorgeboord. Dit alles inclusief kit, schroeven en een montagehandleiding. Optioneel kunt u ervoor kiezen de montage e.d. door Woutlichtstraten te laten uitvoeren.

Welk houtsoort wordt er gebruikt?

Voor het produceren van onze lichtstraten gebruiken we mahonie hardhout. Deze houtsoort draagt het FSC keurmerk, wat garant staat voor duurzaamheid.

Is de buitenzijde van de lichtstraat onderhoudsvrij?

De buitenzijde van onze lichtstraten wordt onderhoudsvrij afgewerkt met aluminium profielen van X-ECO aluminium. Zodoende is de buitenzijde van uw lichtstraat onderhoudsvrij en hoeft u deze enkel met enige regelmaat af te nemen met een vochtige doek.

Hoe duurzaam zijn de lichtstraten?

Aluminium profielen:
De buitenzijde van onze lichtstraten worden afgewerkt met aluminium profielen van X-ECO aluminium. Voor het produceren daarvan wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecycled aluminium; tot wel 97%. Het zorgt ervoor dat het aluminium meer legeringen bevat, wat het sterker en duurzamer maakt, terwijl het dezelfde eigenschappen behoudt als traditioneel aluminium. Zo zorgen we met elkaar voor minder uitputting van natuurlijke grondstoffen en fossiele brandstoffen, is er minder CO2-uitstoot door gebruik van hernieuwbare energie én minder transport.

Hardhout:
Voor het produceren van onze lichtstraten gebruiken we mahonie hardhout dat het FSC keurmerk draagt, wat garant staat voor duurzaamheid.

Beglazing:
Het kiezen van de juiste beglazing voor uw lichtstraat vermindert de energiekosten door de vraag naar kunstlicht, verwarming en airconditioning te verlagen. Daarnaast zorgen wij ervoor dat bij renovatie de oude beglazing niet op de stortplaats belandt, maar opnieuw wordt gebruikt. Dit is beter voor het milieu, het bespaart kosten en energie en is maatschappelijk verantwoord. Glasscherven hergebruiken vermindert de uitstoot van CO2. En bovendien: glas is 100 procent recyclebaar. Niets hoeft dus te worden verspild.

 

Wat is de levensduur van een lichtstraat?

Gemiddeld genomen gaat de lichtstraat 20 tot 25 jaar mee. Uiteraard is de levensduur  sterk afhankelijk van de zorg en het onderhoud die het ontvangt. Regelmatige reiniging, inspectie van de afdichtingen, reparatie van eventuele schade en bescherming tegen overmatige belasting kunnen allemaal bijdragen aan een langere levensduur.

De productie van uw lichtstraat

In onze werkplaats in Hoevelaken vervaardigen wij prachtige lichtstraten, geheel volgens uw specifieke behoeften en omstandigheden.

Onze lichtstraten worden gemaakt van mahonie hardhout en geleverd in de gewenste kleur grondverf: zwart of wit.

De lichtstraat wordt als volgt geleverd: het houten frame, het glas, de aluminium profielen (met toebehoren) in de gewenst kleur: zwart, antraciet of wit.

Beglazing:

Welke beglazing kan ik het beste kiezen?

Het kiezen van de juiste beglazing voor een lichtstraat hangt af van verschillende factoren, waaronder de functie en locatie van de lichtstraat, de gewenste isolatiewaarden en je persoonlijke voorkeuren. Woutlichtstraten levert uitstekende en veilige dakbeglazing volgens de NEN-normering en denkt hierin graag met u mee! Twijfelt u bij het bepalen van de juiste dakbeglazing? Neem gerust contact met ons op en laat u adviseren op basis van uw specifieke behoeften en omstandigheden. 

Is zonwerende beglazing nodig?

De zonwerende HR++ beglazing is de meest gekozen beglazing in lichtstraten en ook ábsoluut aan te raden.
Waarom? De beglazing van een lichtstraat ligt bijna plat op het dak. Daardoor is de zoninval groter dan bij een staand kozijn. Bij zonnig weer kan de temperatuur in uw ruimte dan ook snel oplopen en het broeierig aanvoelen. Met zonwerende beglazing kunt u dit grotendeels voorkomen. Deze HR++ beglazing heeft een speciale coating. De werking hiervan is zo prettig dat zonwering aan de binnen- of buitenzijde van de lichtstraat in de meeste gevallen overbodig is.

Hoe werkt zonwerende beglazing?

Wij bieden een zonwerende beglazing aan die speciaal is ontwikkeld voor toepassing bij dakbeglazing. We onderscheiden ons daarmee van andere bedrijven. De zonwerende coating op de buitenruit kaatst UV- en warmtestraling af en combineert op deze wijze daglicht, zonwering, thermisch comfort en esthetiek. De beglazing is uiterst neutraal in kleur, ongeacht de kijkhoek, en heeft een zeer lage reflectie aan de buitenzijde.

Spiegelt zonwerende beglazing?

De eerste soorten zonwerende beglazing leken (aan de buitenzijde) meer op spiegels dan op beglazing. De ontwikkeling van de zonwerende glascoatings heeft gelukkig niet stil gestaan en het spiegelen is flink gereduceerd.

 

Neemt zonwerende beglazing veel daglicht weg?

Nee, ook zonwerende beglazing laat veel daglicht door. De lichtopbrengst blijft groot blijft, maar de UV- en warmtestraling worden flink beperkt.

Is een sunscreen in de lichtstraat nodig?

Wij bieden een zonwerende beglazing aan die speciaal is ontwikkeld voor toepassing bij dakbeglazing. Voor veel mensen is de werking zo goed dat een sunscreen overbodig is. Op deze wijze blijft  het contact met buiten bewaard.

Wilt u toch graag een sunscreen aan de binnen- of buitenzijde van de lichtstraat toepassen? Neem contact met ons om en informeer naar de mogelijkheden die er zijn voor uw situatie.

Kies de juiste beglazing!

Enkele overwegingen om in gedachten te houden bij het kiezen van de juiste beglazing voor uw lichtstraat:

Isolatiewaarde: Als u warmteverlies wil minimaliseren en energie besparen, kies dan beglazing met goede isolerende eigenschappen. Dubbel- (HR++) of driedubbel (Triple) glas kan een goede optie zijn.

Zonwering: Als de lichtstraat veel direct zonlicht binnenlaat, overweeg dan zonwerend glas. Dit is ook van belang wanneer er meubels of kunstwerken direct onder de lichtstraat worden geplaatst. Zonwerend glas minimaliseert UV- en warmtestraling.

Veiligheid: Onze lichtstraten worden standaard geleverd met gelaagd veiligheidsglas om het risico op breuk te verminderen en letsel te voorkomen. Wanneer het nodig is kunt u ook kiezen voor beloopbaar glas.

Twijfelt u bij het bepalen van de juiste beglazingsoptie? Neem gerust contact met ons op en laat u adviseren op basis van uw specifieke behoeften en omstandigheden.

Montage:

Kan ik zelf mijn lichtstraat plaatsen?

Wanneer u erg handig bent kunt u zelf de lichtstraat plaatsen aan de hand van onze montagehandleiding. Twijfelt u of u daarvoor de juiste capaciteiten in huis heeft? Overweeg dan om de lichtstraat door Woutlichtstraten te laten monteren. Neem gerust contact met ons op.

 

Kan Woutlichtstraten mijn lichtstraat monteren?

Jazeker! Woutlichtstraten monteert lichtstraten in geheel Nederland. Wij stemmen af op wat u nodig heeft.

Wilt u volledig worden ontzorgt?  Leg dan het gehele project in handen van Woutlichtstraten. Vanaf het realiseren van de sparing in het dak of het verwijderen van een oude lichtkoepel, tot het laten monteren en inplakken van de nieuwe lichtstraat. Op deze wijze heeft u te maken met maar 1 aanspreekpunt en houdt u overzicht op 1 duidelijke offerte. Daarnaast volgen de werkzaamheden zich in vlot tempo op zodat u vaak al binnen enkele dagen tot een week klaar bent.

Wie maakt de opening in mijn dak?

We gaan ervan uit dat u of uw aannemer zelf zorgt voor de opening in het dak, met daar omheen een ringbalk. Optioneel kunt u ervoor kiezen dit door Woutlichtstraten laten verzorgen. In dat geval geeft u het vroegtijdig aan.

Wat zijn de kosten van het realiseren van een sparing in een betondak of kanaalplaat vloer?

Dat is geheel afhankelijk van de opbouw / het type van uw vloer én van de afmetingen van de te plaatsen lichtstraat. Benieuwd naar de kosten voor uw situatie? Neem contact met ons op of vraag een offerte aan.

Waar is het vermelde montagebedrag op de website op gebaseerd?

Deze prijs voor montage bevat de volgende werkzaamheden:

  • Het plaatsen van de lichtstraat op een reeds aanwezige sparing (dakopening) met de juiste afmetingen
  • Het aanbrengen van de beglazing en profielen

Eventuele kraankosten zijn voor rekening van de klant.

Wilt u volledig worden ontzorgd?
Overweeg dan om 1 of meer van onderstaande werkzaamheden door Woutlichtstraten te laten uitvoeren:

  • Realiseren van een sparing in het dak
  • Verwijderen en afvoeren van een oude lichtkoepel of -straat
  • Aftimmerwerkzaamheden aan de binnenzijde van de lichtstraat
  • Het regelen en aansturen van een dakdekker, elektricien en/of stukadoor.
Kunnen jullie meteen de gehele dakbedekking en isolatie vernieuwen?

Ook de renovatie van uw gehele dak kunnen we meenemen in de offerte en werkzaamheden die we uitvoeren. Op deze wijze heeft u te maken met maar 1 aanspreekpunt en houdt u overzicht op 1 duidelijke offerte. Daarnaast volgen de werkzaamheden zich in vlot tempo op zodat u vaak al binnen enkele dagen tot een week klaar bent.

Uw lichtstraat laten monteren?

Woutlichtstraten stemt af op wat u nodig heeft. Wilt u alleen een lichtstraat bestellen of deze ook laten bezorgen? Monteren wij de lichtstraat voor u? Of zorgen wij daarnaast ook voor een vakbekwame dakdekker, elektricien en/of stukadoor? Alles is bespreekbaar!

Wilt u volledig worden ontzorgt?  Leg dan het gehele project in handen van Woutlichtstraten. Vanaf het realiseren van de sparing in het dak of het verwijderen van een oude lichtkoepel, tot het laten monteren en inplakken van de nieuwe lichtstraat. We nemen projecten aan in geheel Nederland!

Kiest u of uw aannemer ervoor om de bij Woutlichtstraten bestelde lichtstraat zelf te monteren? Dat kan, aan de hand van onze eenvoudige montagehandleiding.

Algemeen:

Welke betaalmethoden hanteert Woutlichtstraten?

Betalingen via onze webshop zijn ten alle tijde veilig geregeld, via iDeal.

Standaardmaat
Wanneer u een standaardmaat lichtstraat in onze webshop besteld komt u de volgende 2 opties tegen:

  • U doet een aanbetaling van 25%. Het resterende bedrag betaald u na bezorging en/of oplevering van uw lichtstraat
  • U betaald in 1 keer het volledige bedrag

Maatwerk
Wanneer u een maatwerk lichtstraat besteld, betaald u vooraf 25% van de totale kosten. De resterende kosten betaald u na bezorging en/of oplevering van uw lichtstraat.

Wat zijn de levertijden?

Ons standaardmodel lessenaarsdak (tegen de gevel of vrijstaand op het dak) leveren we doorgaans binnen 1 à 2 weken. Ons standaardmodel zadeldak leveren we in circa 6-8 weken en ons standaardmodel schilddak in 10-12 weken.

Gaat u voor een maatwerk lichtstraat? Deze leveren we doorgaans in 6-12 weken, afhankelijk van het type lichtstraat welke u besteld.

Wat zijn de voordelen voor een zakelijke klant?

De eenvoudige bestelwijze, aannemerskorting en snelle levering in geheel Nederland: dat is nog eens mooi meegenomen, maar zeker niet het enige dat u als zakelijke klant van ons kunt verwachten. Lees meer over de exclusieve voordelen die wij onze zakelijke klanten te bieden hebben! Of neem direct contact met ons op!

Hoeveel jaar garantie zit er op een lichtstraat?

Op onze lichtstraten hanteren we een garantietermijn van 5 jaar. Lees erover in artikel 6 van onze algemene voorwaarden. Heeft u een vraag over onze garantietermijn? Neem contact met ons op.

Wat zijn de bezorgkosten van een lichtstraat?

Woutlichtstraten bezorgt uw lichtstraat op locatie. De kosten daarvan (binnen Nederland) bedragen € 150 excl. BTW. Het is ook mogelijk uw lichtstraat kosteloos af te halen bij onze werkplaats in Hoevelaken.